PROF. DR. NECATİ ÖNER’İN MANTIĞA DAİR GÖRÜŞLERİ - Halil İmamoğlugil (Felsefe Dünyası)
Prof. Dr. Necati Öner (1927-2019), bütün hayatını felsefe ve mantık araştırmalarına vebu disiplinlerin öğrenimine adamış, mantık alanı ile ilgili üzerinde durulması gerekenönemli eserler ortaya koymuştur. Doktora ve doçentlik çalışmasını mantık üzerine yapanÖner, mantığın çeşitli meseleleri, yakın dönem Türk mantık tarihi ve mantık felsefesi ileilgili muhtelif araştırma ve makaleler neşretmiştir.Öner, esasını Aristo mantığının teşkil ettiği, Fârâbî ve İbn Sînâ geleneğine uygun olarakyazılmış mantık kitaplarının konuları ele alış ve işleyiş tarzlarını esas almış, öte yandan KlasikBatı mantıkçılarının düşüncelerini de karşılaştırmalı bir şekilde anlatmaya çalışmıştır.Öner, mantık alanında kaleme aldığı eserlerde, hem araştırma kaygısını hem de pedagojikgayeleri ön planda tutmuştur. Mantık konularını ele alırken teferruatta kaybolmamış, konuyugayet sade bir dille açıklamıştır. Tekrarlar olmakla birlikte, mantık kitaplarında sıkçarastlanmayan hususları da işlemiştir.Cumhuriyet dönemi felsefe ve mantık eğitiminde önemli izleri mevcut olan Öner, bu dönemde,felsefi düşüncenin ve kültürün akademik seviyede gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur.