Revo-S ve Lightspeed-LSX Döner Sistem Eğelerinin Aşırı Eğimli Kök Kanallarındaki Etkinliğinin Araştırılması / Analysis of Preparation Performance of Revo-S vs. Lightspeed-LSX on the Cross Sections of Severe Curved Root Canals - Durmuş Alperen Bozkurt; Ayşe Diljin Keçeci (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Aşırı eğimli kök kanallarında iki farklı döner sistem eğeleri ile kök kanalı şekillendirme etkinliğini karşılaştırmak.Gereç ve Yöntemler: Otuz adet aşırı eğimli (38.96±12.89) mandibular birinci molar dişler çalışmaya dâhil edildi. Eşit olarak iki gruba ayrılan dişlerin çalışma boyu ve kanal devamlılığı tespit edildi. Düşük hızlı testere yardımı ile dişlerin apikal, orta ve koronal seviyelerinden kesitler alındı. Şekillendirme sırasında Bramente ve ark. (1987) belirttiği gibi mufla sisteminden faydalanıldı. Kesitlerden dijital görüntüler şekillendirme öncesi ve sonrasında stereo mikroskop (x40) ile alındı. Mufla sistemine sırasıyla yerleştirilmiş olan kesitlerde Revo-S ve Lightspeed-LSX eğeleri ile apikal genişlik 40 olacak şekilde genişletildi. Merkezde kalma oranı, şekillendirilmiş alan, şekillendirilmemiş alan ve transportasyon dijital görüntülerin öncesi ve sonrasında üst üste monte edilerek ölçüldü. Bağımsız t testi, One-way ANOVA ve post-hok Tukey testi uygulanmıştır (P<0.05).Bulgular: Merkezde kalma oranı ortalama Revo-S 0,23±0,12 ve Lightspeed LSX için 0,13±0,08. Apikalde Revo-S (0.26 mm2) Lightspeed-LSX (0.15 mm2)’e göre dentin alanı kaldırması daha fazla olmuştur (P<0.05). Şekillendirilmemiş alanda Revo-S ve Lightspeed-LSX için istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlenmiştir: servikal (% 21.52 ve 7.28), orta (% 23.66 ve 6.00) ve apikal (% 17.68 ve 5.41) (P<0.05).Sonuçlar: Lightspeed LSX’ in Revo-S’ e göre daha merkezi kök kanalı şekillendirmesi yaptığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler: bilgisayar-destekli görüntü analizi, kök kanalını hazırlama, mikroskopi