Видовий склад мікроорганізмів та їх кількісні показники за мікробіологічних випробувань зразків риби та рибної продукції - Мусієць І.В.; Рубленко І.О.; Чечет О.М.; Горбатюк О.І.; Піщанський О.В.; Рубленко С.В.; Руда М.Є.; Баланчук Л.В.; Мех Н.Я.; Жовнір О.М. (Науковий вісник ветеринарної медицини)
Інтеграційні процеси в Україні повʼязані з адаптацією нормативної документації до стандартів ЄС. Пріоритетними напрямами у міжнародних нормативних документах є гарантування виробництва безпечної і якісної продовольчої сировини різних галузей сільського господарства, зокрема рибницької. У країнах ЄС спостерігається досить високий рівень поширеності в сировині та харчовій продукції, зокрема рибницької галузі, ентеропатогенних штамів Escherichia coli, збудників родів Salmonella, Enterococcus, Campilobacter та ін. Враховуючи те, що в Україні через певні методичні обмеження у моніторингових та рутинних дослідженнях не завжди виділяють всі види бактерій, які контамінують рибу і рибну продукцію, тому метою поглиблених мікробіологічних досліджень було визначення реального видового складу бактеріальних мікроорганізмів у зразках риби і рибної продукції, та здійснення кількісного порівняльного аналізу одержаних результатів поглиблених мікробіологічних досліджень з результатами моніторингових і рутинних випробувань для оцінки реальних ризиків щодо зараження умовно-патогенними, зокрема зоонозними, мікроорганізмами. За поглиблених мікробіологічних досліджень виділено умовно-патогенні мікроорганізми у 125 (37,1 % від досліджених) зразках риби та рибної продукції. За результатами Державного моніторингу виділено лише 1 (0,3 % від досліджених) штам Listeria monocytogenes. За рутинних досліджень виділено 22 (6,5 % від досліджених) таких штами. За мікробіологічних випробувань серед 129 позитивних зразків ідентифіковано 45 ізолятів Escherichia coli, 51 ізолят Staphylococcus aureus, 19 ізолятів Listeria monocytogenes, 5 ізолятів Bacillus spp., 4 ізоляти Enterococcus faecalis, 1 ізолят Proteus vulgaris, що вказує на високий рівень контамінації патогенними мікроорганізмами, зокрема зоонозними, та перевищує одержані кількісні показники Державних моніторингових випробувань – в 123,7 рази, за рутинних досліджень – у 5,7 разів. Одержані результати поглиблених мікробіологічних досліджень засвідчують необхідність у проведенні корегування чинної документації щодо проведення випробувань зразків риби і рибної продукції за розширеними мікробіологічними критеріями, оскільки існують реальні ризики ймовірного зараження тварин, птиці та людини означеними патогенами.