VEBLEN’Cİ GÖSTERİŞ AMAÇLI TÜKETİM - Sezgin Açıkalın; Levent Erdoğan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Zenginliğin, gösteriş amaçlı yapılan tüketim harcamalarıyla, toplumun tamamına bir sinyal şeklinde gönderilmesi “sosyal statü kazanma” amaçlı olarak Veblen tarafından ele alınmış ve ekonomi literatürüne girmiştir. Sosyal sınıf, sembol ve statü, sosyal çevre ve kültürle gösteriş amaçlı tüketimin ilişkileri sunuldu. Veblen’in temelleri Sosyoekonomik Yapısalcı Felsefe Okuluna ait görüşleri ile Neoklasik Tüketici Teorilerinin nerelerde ve nasıl ayrıldıkları irdelendi. Tüketicinin her ne olursa olsun toplam faydasını optimum kılacağı varsayımı ile hareket edeceği ve bundan sonra Veblen’in fikirlerinin Neoklasik fikirlere nasıl enjekte edilebileceği analiz edildi. Neoklasik yaklaşımın bireyin ekonomik anlamda rasyonel olduğu ve tercihlerini tek başına yaptığı varsayımları, tüketicinin sosyal bir varlık olduğu ve insanların sosyal tabakalarda farklı kültürel ve sosyal birikimlerle yaşadıkları gerçekleri ile ele alınmış ve bu varsayımların işlememesinin neden daha rasyonel olabileceği vurgulanmaya çalışılmıştır.