SON DÖNEM MEALLERİNDE KUR’AN’IN YENİDEN YORUMLANMASI ÇABALARI: TAHLİL VE TENKİT - Cahit Karaalp (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Türkiye’de sayıları yüzlerle ifade edilebilecek kadar meal bulunmaktadır.Her geçen gün meal sayısında artış gözlenmektedir.Meal, Arapça bilmeyenlerin Kur’an ile irtibatını sağlayan enönemli araç olarak oldukça önemli ve gereklidir. Birçok meal,Kur’an’ın anlaşılması noktasında ciddi katkılar sağlamaktadır.Ancak son zamanlarda yazılan bazı meallerin, Kur’an’ın sahihanlamını aktarmaktan ziyade, yazarının fikirlerine aracılık ettiğigörülmektedir. Dolayısıyla bu olgu, meal okurlarının din algılarındabazı hataların oluşmasına zemin hazırlama tehlikesi taşımaktadır.Makalenin yazarı, bu tehlikeyi önemsediği için, meallerdekibazı örnekler üzerinden durumu ilgililerin dikkatine sunma gereğiduymuştur. Makalede, birçok Kur’an çevirisi incelenecek,meallerde işlenen yeni yorumlar değerlendirilecek oluşturulmakistenen yeni din algısının tehlikesine ve temelsizliğine dikkat çekilecektir.