Çevre Sorunlarının Çözümü İçin Radikal Bir Öneri: Derin Ekoloji - Hasan Yaylı; Vasfiye Çelik (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Doğadaki dengenin bozulmasıolarak tanımlanan çevre sorunlarıgünümüz dünyasının en önemli sorunlarından biridir. Bu sorunun çözümüne yönelik olarak da iki temel eksenden bahsedilmektedir. Temel referansıçevre korumacılık olan ilk eksen çevre sorunlarının çözümü için çevre sorunu olarak ortaya çıkan spesifik kirliliklerin ortadan kaldırılmasınıöneren yaklaşımlardır. Bu kapsamdaki en önemli yaklaşım ise sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıdır. Çevre sorunlarının çözümü için mevcut üretim ve tüketim kalıplarından topyekun bir paradigma değişimi öneren Radikal ekolojik yaklaşımlar ise çevre sorunlarının çözümüne yönelik diğer ekseni oluşturmaktadır. Derin ekoloji, Radikal ekoloji hareketleri içinde sayılan ve çevre ile ilgili sorunların temelinde insanın doğayıbir araç olarak algılanmasınıgörmekte ve çözüm olarak da biyomerkezci bir paradigma önermektedir. “Çevre Sorunlarının Çözümü İçin Radikal Bir Öneri: Derin Ekoloji” isimli bu makalede ekolojik bir felsefe olan derin ekoloji yaklaşımınıtanıtmaktadır. Bu çerçevede makalede öncelikle derin ekoloji kavramıtanımlamışdaha sonra derin ekolojinin temel ilkeleri ve varsayımlarıortaya koyulmuştur. Makalede ayrıca derin ekolojiyi felsefi bir yaklaşım olarak betimlememize imkân sağlayan Ekosofi kavramınıda incelemiştir. Makale Derin ekoloji yaklaşımına yöneltilen eleştirilerin aktarılmasıile tamamlanmıştır.