Almanca Kaynaklara Göre Aral Gölü (Kumu) Sorununda Rusya Faktörü - Necati İyikan (Gazi Akademik Bakış)
Su, insan yaşamı için alternatifi olmayan önemli bir besindir. Güvence altına alınmış su kullanımının medeniyetin temel taşı olması suyun önemine işaret etmektedir. Orta Asya’daki Aral Gölü dünyanın dördüncü büyük gölü idi; günümüzde bu büyüklükten sadece % 10’u kalmıştır. Doğu Avrupa ülkelerindeki endüstrinin çevreyi kirleten bir karaktere sahip olması ve siyasi karar vericilerin çevreye zarar veren uygulamaları, Aral Gölü havzasında ekolojik sorunlara neden olmuştur. Aral Gölü çevre sorunu günümüzde soruna paydaş olan Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan arasında siyasi bir sorun haline gelmiş, bölge güvenliğini etkilemiştir. Aral Gölü çevre sorunu çerçevesinde, başta AB ve Rusya tarafından geliştirilen stratejiler, sorunu çözmek yerine daha da derinleşmesine neden olmuştur. Orta Asya’da bölgesel ve küresel güçlerin çıkar çatışması kendini göstermiş, soruna çözüm bugüne kadar üretilememiştir.