Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Ana Bilim Dallarında Birinci Sınıf 1. ve 2. Yarıyıl Viyolonsel Eğitiminde En Çok Kullanılan Metot Etüt ve Egzersizler - Aycan Özçimen; Mete Burubatur (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Müzik eğitiminin önemli bir boyutu olan çalgıeğitimi ve öğretimi ise çalgıyıçalabilme becerisine sahip olabilmek için bir takım davranışların sistematik olarak kazanılmasınıamaçlar. Çalgıçalmak için gereken istendik davranışlar kişinin bedensel koordinasyon, zamanlama, becerilerinin gelişmesine bağlıolarak aşama kaydeder. Bu davranışve becerilerin kazandırılıp geliştirilmesinde izlenecek yolu belirleyen çalgının teknik olanaklarına göre düzenlenmişçalgımetotları, etüt ve egzersizleri büyük önem taşımaktadır. Gerekli temel bilgiler, çalışma yollarıve tekniklerin aktarıldığımetotlar, hem öğrenme hem de kazanılan davranışlarıgeliştirme olanağısunan etüt ve egzersizler, hazırlandıklarıveya düzenlendikleri dönemin müziksel özelliklerine göre farklılıklar göstermektedirler. Bu araştırma, viyolonsel öğretim programıhazırlama ve geliştirme çalışmalarına katkıda bulunmak için eğitim fakülteleri müzik eğitimi ana bilim dallarında viyolonsel eğitiminde en çok kullanılan metot, etüt ve egzersizlerin belirlenmesi amacıyla müzik eğitimi anabilim dallarında görev yapan öğretim elemanlarına anket uygulanmış, elde edilen veriler çözümlenmişve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda metot etüt ve egzersizler arasında en çok hangilerinin tercih edildiği tespit edilmiş, halk ezgilerinde oluşmuşbir metodun eksikliliğine ve gerekliliğine değinilmiştir.