Podstawy i metodologia tzw. ekologii głębokiej - Mieczysław Bombik (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Artykuł zawiera systematyczną analizę podstawowych terminów i zwrotów językowych oraz omówienie następujących zagadnień: reformistyczna organizacja ochrony środowiska, źródła ekologii głębokiej i jej podstawowe twierdzenia, wskazania polityczne dla rozwiązania kryzysu ochrony środowiska, struktury organizacyjne ekologii głębokiej.