SEKÜLERİZM VE DİN ARASINDA HABERMASCI SÖYLEM ANALİZİ - Mustafa Eren (Felsefe Dünyası)
Çağımızın entelektüel durumunu, Aydınlanma ile keskin bir yolayrımına giren iki temel karşıt söylem şeklinde karakterize edilebilir. Biryanda doğalcılık şeklindeki seküler söylem ile öte yandan yeniden güçlübir aktör olarak bireysel, toplumsal, siyasal ve kamusal alanda varlığınıhissettiren dinsel söylem. Bu iki rakip söylemin modern toplum hayatındakarşılaşmaları ve bir birlerini dönüştürme tavırları ontolojik tehdit halinialan sosyal ve siyasal düşünce krizleri doğurmuş görünmektedir. Postsekülerçağ olarak nitelendirilen bu dönemde söz konusu krizlerle dahane kadar yaşanılabilir? Bu gerilimlerin üstesinden gelmek için kurtarıcıbir çıkış yolu var mı? Mevcut çalışmada, Habermas’ın iletişimsel eylemteorisi çerçevesinde bu ve benzeri soruların çözümü konusunda felsefenintarafsız bir bölgede kalarak arabulucu ve kurtarıcı bir rol alıp alamayacağıçözümlenmeye çalışılmaktadır.