Štetan uticaj prebirnih sječa na podmlađivanje prebirne šume jele i bukve na području Š.G. “Oštrelj” Drinić - Dalibor Nedimović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Ulasci u intervalima od deset godina u jednu istu sastojinu, što čini osnovu prebirnog gazdovanja, otvaraju mogućnosti za štete po sve njene elemente, prvenstveno od strane mehanizacije. Fokus ovog istraživanja jeste štetan uticaj prebirnih sječa (sječe i izrade i prve faze transporta) na sam podmladak. Ogledne površine koje su postavljene na tri lokacije u okviru sastojine (traktorska vlaka, neposredno pored vlake i na 10 m od vlake) i na kojima je izvršen pregled podmlatka koji se na njima nalazio, omogućile su da se dođe do izvjesnih zaključaka o brojnosti i zdravstvenom stanju mladih biljaka. Naime, rezultati su pokazali da su generalno najveće štete na podmlatku neposredno na traktorskoj vlaci, što je uzrokovalo da je na toj lokaciji i najmanja njegova brojnost i najlošije zdravstveno stanje. Podmladak neposredno pored vlake je u nešto boljem stanju kada su u pitanju ova tri faktora, dok je podmladak na udaljenosti od 10 m od vlake pokazao najbolji kvalitet i najveću brojnost, a sve to iz razloga što je na ovoj lokaciji dosta manji štetan uticaj mehanizacije. Isto tako, sa udaljavanjem od stovarišta (početka vlake) za sve tri lokacije istraživanja, utvrđeno je da se kvalitet podmlađivanja povećava, što je uglavnom prouzrokovano opadanjem intenziteta šteta od mehanizovanih sredstava. Ovo poboljšanje stanja podmlatka sa udaljavanjem od početka vlake jasno je vidljivo na samoj vlaci i pored vlake, dok je na 10 m od vlake ova progresija slabijeg intenziteta.