Aşırı Sağ ve Çokkültürlük : Avrupa’da Ötekileştirilen “Göçmenler” - Müşerref Yardım (Akademik İncelemeler Dergisi)
Çokkültürlülüğe karşı çıkan ve Avrupamerkeziyetçi bir kültür ideolojisiniesas alan aşırı sağ parti ve gruplar argümanlarını, göçmenlerin kültürelfarklılıklarına, topluma uyum sağlamakta zorlandıklarına ve ekonomik “yük”olduklarına dayandırmaktadırlar. Güvenlik anlayışının, Soğuk Savaş’ın bitiminitakip eden süreçte değişmesiyle birlikte, göçmenler birer “güvenlik sorunu”olarak algılanmaya başlanmışlardır. Göçmenleri güvenliği tehdit edici unsurolarak gören bu yeni bakış açısı, aşırı sağ partiler için istismar konusuolmuştur. Hal böyleyken 11 Eylül saldırıları ve ardından meydana gelen Madrid,Londra, Paris ve Brüksel saldırıları Avrupa’nın gündemini güvenlik merkezli birnoktaya taşımıştır. Saldırılara karışan teröristlerin eylemleri için göçyollarını kullanmış olmaları veya yerleşik göçmenlerin saldırıların aktörleriolmaları, göçmenlerin “potansiyel terörist” olarak algılanmalarına sebebiyetvermiştir. Avrupa ülkeleri uyguladıkları politikalarla İnsan Haklarıdeğerlerinden uzaklaşarak mültecileri “kültürel ve ekonomik sorun” olarak elealmaktadır. Bununla birlikte göçmenler ekonomik ve sosyo-politik yaşama dahilolmaları engellenmektedir.