AVRUPA BİRLİĞİ TEMEL HAKLAR AJANSI’NA DAİR SİSTEMSEL EKSİKLİKLER - Mustafa Tayyar Karayiğit; Göksu Özceviz (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
10 yılı geride bırakan Temel Haklar Ajansı (Ajans) Avrupa Birliği’nin (AB) özel olarak temel haklar konusuyla müştagil yegâne kurumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ajans AB’nin organ, kurum, ofis, ajanslarına ve AB hukukunu uygularlarken Üye Devletlere, temel haklara uyulması hususunda, temel haklara ilişkin olarak yardım ve uzmanlık sağlama amacı doğrultusunda görevlerini yerine getirmektedir. Faaliyete başladığı 2007 tarihinden itibaren görüşleri, raporları, sonuçları, el kitapları, anket şeklindeki araştırmaları ve benzeri çalışmaları ile ABçapında temel haklar konusuna eğilen Ajans, kuruluş aşamasından başlamak üzere birçok eleştirinin odak noktası olmuştur. Bu eleştirilerden bazıları, kuruluşunun akademik bir fikir olarak ortaya atıldığı 90’lı yılların sonundan günümüze kadar hala varlığını sürdürmektedir. Makalenin ana teması, söz konusu eleştiriler kapsamında Ajans sistemindeki eksikliklerin tespitidir.