Şairini Vazifesinden Edip Sürgüne Gönderen Bir Gazelin Hikâyesi - Ahmet Karataş (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Elazığulemasından müderris-müftü Mehmed Kemaleddin Harputi Efendi (1867-1936), Elazığmerkez müftüsüyken 1926’da Atatürk’e suikast teşebbüsünü takip eden olağanüstügünlerde yapılan bir soruşturma sebebiyle Şark İstiklal Mahkemesi’ndeyargılanmış ve müftülükten azledilerek Samsun’a sürgüne gönderilmiştir.Kemaleddin Efendi’nin bu mahkeme tarafından yargılanmasının sebebi çocuklarınagönderdiği mektuplarda ve evinde bulunan bazı evrakta Tevhîd-i Tedrîsât,halifeliğin kaldırılması, şapka inkılabı gibi Cumhuriyet Hükûmeti’nin bazıuygulamaları aleyhinde ibarelerin bulunmasıdır. Oğlu Abdülhamid’e gönderdiğibir mektubunda yer verdiği hilafet lehindeki gazeli ise dava dosyasının kararatesir eden en kuvvetli delili sayılmıştır. “Olalı” redifli bu gazel HersekliArif Hikmet Bey’in bir gazeline naziredir. Bu makalede Kemaleddin Efendi’yimahkemeye sürükleyen süreç ele alınmış, sorgu ve savunmadaki ifadelerindenhareketle söz konusu gazeli yazmasının sebepleri ana kaynaklara ve Şarkİstiklal Mahkemesi arşivindeki belgelere müracaat edilmek suretiyle belirlenmişve şiir kısaca açıklanmıştır.