اثر سطوح مختلف کلرید پتاسیم و دما بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمایی دانهال نارنج - زینب رفیعی راد (مدیریت خاک و تولید پایدار)
چکیده دمای پایین یکی از عوامل محیطی مهم محدود‌کننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. یکی از راهکارهای افزایش تحمل گیاهان به تنش‌های غیرزیستی، تغذیه با کودهای پتاسه می‌باشد. بر این اساس، در تحقیق حاضر اثرات مصرف کلریدپتاسیم با غلظت‌های مختلف ( صفر، 5/2، 5 و 10 میلی‌مولار) و تحت سطوح مختلف دمایی صفر، 3- و 25 درجه سانتی‌گراد بر واکنش‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی شاخساره‌های جوان نارنج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در موسسه تحقیقات مرکبات کشور(رامسر) و در سال 1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر مقادیر کارتنوئید و پراکسیداسیون‌لیپیدها در دمای 3- درجه سانتی‌گراد و تیمار صفر میلی‌مولار کلریدپتاسیم مشاهده شد. حداکثر مقدار کلروفیلa ، b و کل در بالاترین غلظت کلریدپتاسیم و دمای 25درجه سانتی‌گراد مشاهده گردید. حداکثر میزان پرولین نیز در غلظت صفرمیلی‌مولار کلریدپتاسیم و دمای 3- درجه سانتی‌گراد مشاهد شد. به طورکلی پتاسیم با افزایش محتوی آب‌برگ و کاهش متابولیت‌های ثانویه‌ای مانند پرولین وهمچنین کاهش پتانسیل آب ‌برگ، موجب افزایش پایداری غشاء سلولی و تحمل‌پذیری نارنج به دمای پایین گردید. چکیده دمای پایین یکی از عوامل محیطی مهم محدود‌کننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. یکی از راهکارهای افزایش تحمل گیاهان به تنش‌های غیرزیستی، تغذیه با کودهای پتاسه می‌باشد. بر این اساس، در تحقیق حاضر اثرات مصرف کلریدپتاسیم با غلظت‌های مختلف ( صفر، 5/2، 5 و 10 میلی‌مولار) و تحت سطوح مختلف دمایی صفر، 3- و 25 درجه سانتی‌گراد بر واکنش‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی شاخساره‌های جوان نارنج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در موسسه تحقیقات مرکبات کشور(رامسر) و در سال 1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر مقادیر کارتنوئید و پراکسیداسیون‌لیپیدها در دمای 3- درجه سانتی‌گراد و تیمار صفر میلی‌مولار کلریدپتاسیم مشاهده شد. حداکثر مقدار کلروفیلa ، b و کل در بالاترین غلظت کلریدپتاسیم و دمای 25درجه سانتی‌گراد مشاهده گردید. حداکثر میزان پرولین نیز در غلظت صفرمیلی‌مولار کلریدپتاسیم و دمای 3- درجه سانتی‌گراد مشاهد شد. به طورکلی پتاسیم با افزایش محتوی آب‌برگ و کاهش متابولیت‌های ثانویه‌ای مانند پرولین وهمچنین کاهش پتانسیل آب ‌برگ، موجب افزایش پایداری غشاء سلولی و تحمل‌پذیری نارنج به دمای پایین گردید. چکیده دمای پایین یکی از عوامل محیطی مهم محدود‌کننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. یکی از راهکارهای افزایش تحمل گیاهان به تنش‌های غیرزیستی، تغذیه با کودهای پتاسه می‌باشد. بر این اساس، در تحقیق حاضر اثرات مصرف کلریدپتاسیم با غلظت‌های مختلف ( صفر، 5/2، 5 و 10 میلی‌مولار) و تحت سطوح مختلف دمایی صفر، 3- و 25 درجه سانتی‌گراد بر واکنش‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی شاخساره‌های جوان نارنج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در موسسه تحقیقات مرکبات کشور(رامسر) و در سال 1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر مقادیر کارتنوئید و پراکسیداسیون‌لیپیدها در دمای 3- درجه سانتی‌گراد و تیمار صفر میلی‌مولار کلریدپتاسیم مشاهده شد. حداکثر مقدار کلروفیلa ، b و کل در بالاترین غلظت کلریدپتاسیم و دمای 25درجه سانتی‌گراد مشاهده گردید. حداکثر میزان پرولین نیز در غلظت صفرمیلی‌مولار کلریدپتاسیم و دمای 3- درجه سانتی‌گراد مشاهد شد. به طورکلی پتاسیم با افزایش محتوی آب‌برگ و کاهش متابولیت‌های ثانویه‌ای مانند پرولین وهمچنین کاهش پتانسیل آب ‌برگ، موجب افزایش پایداری غشاء سلولی و تحمل‌پذیری نارنج به دمای پایین گردید.