Rozważać, zakorzeniać, głosić – misja osób konsekrowanych w świecie w nauczaniu św. Jana Pawła II i papieża Franciszka - Jacek Kiciński (Polonia Sacra)
Powołanie zakonne jest darem dla całego Kościoła. Jest ono przedmiotem szczególnej troski poszczególnych papieży. Zarówno św. Jan Paweł II, jak i papież Franciszek otaczają osoby zakonne szczególnym szacunkiem. Niniejsze opracowanie stanowi próbę ukazania życia zakonnego w perspektywie powołania, radykalizmu i posłania w ujęciu Jana Pawła II i Franciszka. Ich myśli wyznaczają właściwy kierunek życia osób konsekrowanych. Tym kierunkiem jest wskazywanie już tu – na ziemi na perspektywę wieczności.