Kronika „Dziadów” w Teatrze Narodowym w inscenizacji Kazimierza Dejmka 1962–1968 - Edward Krasiński; Magdalena Raszewska (Pamiętnik Teatralny)
Kronika wydarzeń związanych z inscenizacją Dziadów Adama Mickiewicza w reżyserii Kazimierza Dejmka w Teatrze Narodowym w Warszawie oraz z jej recepcją do czasu odwołania Dejmka z funkcji dyrektora Teatru Narodowego. Informacje oraz cytaty pochodzą z dokumentów archiwalnych oraz z prasy. Tekst uzupełniono kilkoma ilustracjami przedstawiającymi oryginalne wersje dokumentów.