Пропозиції щодо модернізації пристрою захисту від активних шумових перешкод РЛС П-18 Малахіт - А.А. Гризо; І.М. Невмержицький; О.М. Додух; Є.В. Сапегін (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Стаття присвячена проблемі захисту модернізованої РЛС П-18 Малахіт від активних шумових перешкод. Актуальність статті обумовлена тим, що в цілях ефективного подолання системи ППО і подальшого нанесення ударів по важливим об‘єктам противник буде вести радіоелектронну боротьбу, невід’ємною частиною якої є радіоелектронне придушення радіоелектронних засобів системи протиповітряної оборони. В даний час на озброєнні радіотехнічних військ знаходиться сучасна РЛС П-18 Малахіт, метрового діапазону хвиль, що відноситься до станції чергового режиму, але за своїми точнісними характеристиками (за площинними координатами) наближається до РЛС бойового режиму. Фактично, за умови відсутності прийнятої на озброєння сучасної трикоординатної РЛС метрового (дециметрового) діапазону хвиль, зараз до РЛС П-18 Малахіт висувається вимога забезпечити видачу інформації з якістю, наближеною до бойової (за площинними координатами) в умовах дій активних шумових перешкод. У статті надані пропозиції щодо варіанту модернізації комплекту автокомпенсатора перешкод АКАП4-02. Пропонується, за умови включення пристрою до складу РЛС у якості її системи виконувати операції придушення активних шумових перешкод у цифровій формі, в якості автокомпенсатора перешкод доцільно використати автокомпенсатор з прямим обчисленням керуючого коефіцієнту. Ефективність запропонованих рішень підтверджено шляхом імітаційного моделювання.