ULOGA OPĆIH NAČELA PRAVA U TUMAČENJU PRAVA UNIJE - Narda Krnetić Blečić (Pravni Vjesnik)
Potreba za pravnom regulacijom novih pravnih područja na razini Europske unije, uz rastući broj pravnih akata, stvara dodatno opterećenje za pravni sustav Unije. Unatoč naporima zakonodavnih tijela, regulacija novih područja često zaostaje za dinamikom životnih situacija, što sudovima predstavlja dodatan izazov u rješavanju konkretnih slučajeva tumačenjem i primjenom pravnih normi. Opća načela prava, kao dio primarnog prava, čine i autonoman izvor prava Unije, ali se mogu koristiti i kao sredstvo za pomoć u tumačenju prava Unije, pri čemu nije uvijek jasno kojoj njihovoj ulozi treba dati prednost. U ovom radu autorica je posvetila pozornost problematici kreiranja općih načela prava te njihovoj ulozi u tumačenju prava Unije od strane nacionalnih sudova, kao i Suda Europske unije. Analizom sudske prakse, autorica identificira probleme i izazove u primjeni općih načela prava u tumačenju prava Unije te ističe potencijalne izazove u njihovoj ulozi u pravnom sustavu Europske unije.