مروری بر رنگ‌دانه‌های طبیعی و روش‌های استخراج آن‌ها - محمد غفارزاده; مهتاب ادریسی (مطالعات در دنیای رنگ)
رنگ‌دانه‌ها در حقیقت ترکیبات شیمیایی هستند که نور خورشید را در گستره طول موج مرئی جذب می‌‌نمایند. در گیاهان چهار گروه اصلی رنگ‌دانه شامل کلروفیل‌ها، کاروتنوئیدها، فلاونویدها، و آنتوسیانین‌ها وجود دارند و دارای خصوصیات و زیرمجموعه‌های متفاوتی می‌باشند. کلروفیل‌ها و کاروتنوئیدها رنگ‌دانه‌های نامحلول در آب بوده و در اندامک‌های سلول‌ها یافت می‌شوند، اما فلاونوید‌ها رنگ‌دانه‌های محلول در آب می‌باشند و در واکوئل ها و سیتوزول وجود دارند. روش های مختلفی برای استخراج رنگ‌دانه‌ها، ترکیبات فعال بیولوژیکی و یا دیگر ساختارهای شیمیایی از گیاهان توسعه داده شده‌اند. این روش‌های جدید شامل استخراج به کمک امواج فراصوت، استخراج به کمک امواج مایکرو، استخراج توسط سیال فوق بحرانی، و استخراج تسریع شده با حلال می‌باشند و به کاهش مصرف حلال، افزایش بازده استخراج، و بالا بردن کیفیت عصاره کمک شایانی نموده‌اند.