CO2 LAZERIO PARAMETRŲ ĮTAKA BERŽINEI FANERAI SKIRTAI REKLAMOS PRODUKTŲ KŪRIMUI - Renata Gudaitienė; Gitana Ginevičienė; Žygimantas Kujalavičius; Alma Pocienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Mediena yra lengvai perdirbama ir greitai gamtoje suyranti medžiaga, todėl pakeičiant plastikus reklamoje mediniais gaminiais galima būtų labiau prisidėti prie tvaraus vystymosi ir ekologijos. Medžio ir reklaminių gaminių gamybai bei apdirbimui plačiai naudojami infraraudonųjų spindulių (IR) CO2 lazeriai (spindulio bangos ilgis – 10,6 µm). Graviruojant lazeriu medžiagą vyksta medžio struktūros paviršiaus ardymas ir karbonizacijos procesas, kurio metu gaunamas tam tikras išgraviruoto piešinio gylis ir spalva. Spalvos ir gylio pokyčiams įtakos turi medienos rūšis ir jos storis, taip pat lazerio galia, energijos srauto tankis, judėjimo greitis. Šiame darbe „Adobe Illustrator“ programa paruoštas vaizdas buvo importuotas į „RDWorks V8“ kompiuterinę programą, sujungtą su Bodor BCL-MU CO2 lazeriu, kuris buvo naudojamas graviruoti. Sukūrus bandyminius pavyzdžius buvo išanalizuoti CO2 lazerio poveikio technologinių parametrų (greičio ir galios) įtaka beržo faneros spalvai ir paviršiaus morfologijai bei nustatyta koreliacija tarp ΔE ir Ra parametrų, naudojant paviršiaus spalvų tonų spektrofotometrinę palyginamąją analizę ir trimatį (3D) morfologijos matavimo metodą. Gauti rezultatai aptarti, pademonstruota vaizdinė medžiaga ir nustatyti optimaliausi darbo parametrai.