Acil müdahale gerektiren özofagus yabancı cisimleri: Alkalin pil yutulması - Duygu Mergan; Fuat Sayır; Ufuk Çobanoğlu (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Elektronik cihazların yaygın kullanımı ile birlikte çocuklarda alkalin pil yutulması sıklığı artmaktadır. Bu çalışmada ciddi komplikasyonlara yol açabilen bu durumun literatür eşliğinde tartışılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Kliniğimizde 2007-2013 yılları arasında alkalin pil yutulması nedeni takip ve tedavisi yapılan dokuz %5.73 olgu yaş, cinsiyet, hastaneye başvurma ve müdahale süreleri, semptom, lokalizasyon, disk pilin çapı, uygulanan tedavi yöntemi, morbidite ve hastanede kalış süreleri bakımından retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Olguların yedisi %77.7 ’si erkek, ikisi %22.3 ’si kız, yaş ortalaması 2.55±1.33 1-5 yaş olarak saptandı. Olguların hastaneye başvurma süreleri ortalama 2.33±1.5 saat olarak belirlendi. Tüm olgulara genel anestezi altında acil olarak rijit özofagoskopi yapıldı. Hastaneye getirilişleri ile rijit özofagoskopi yapılarak yabancı cismin çıkarılması arasında geçen süre 30.55±9.6 dakika idi. Sekiz olguda %88.8 yabancı cisim çıkarılırken bir %11.2 olguda mideye ilerletildi. Endoskopik muayenede bir olguda mukozal erozyon ve yüzeyel ülserasyonlar tespit edildi. Hiçbir olguda morbidite ve mortalite gelişmedi. Sonuç: Alkalin piller çocukluk çağında görülen özofagus yabancı cisimleri içerisinde en dikkat edilmesi ve acilen çıkarılması gereken aksi halde mortal komplikasyonlara yol açabilen cisimlerdir. Alkalin pil yutulması sonucu gelişebilen tehlikelere karşı ailelerin ve sağlık personelinin bilinçlendirilmesi morbidite ve mortalite oranlarının azalmasını sağlayacaktır