Najčešće parazitske i saprofitske gljive na bukvi u Republici Srpskoj i njihova uloga u propadanju stabala - Dragan Karadžić; Nataša Stanivuković (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Bukva (Fagus silvatica L.) je u Republici Srpskoj najrasprostranjenija vrsta drveća. Zahvalјujući nekim odličnim tehničkim osobinama, bukva u šumskoj privredi ima veliki ekonomski značaj. Međutim, šira upotreba bukovog drveta je ograničena njegovom kratkotrajnošću. Bukovo drvo je neotporno i predstavlјa odlučnu podlogu za razvoj mnogih parazitskih i saprofitskih organizama, a među njima na prvo mesto dolaze glјive. U toku ovih istraživanja na bukvi su konstatovane 93 vrste glјiva. Najznačajnije vrste su Nectria spp. (coccinea, ditissima, galligena), Fomes fomentarius i Hypoxylon deustum, a ponekad i Armillaria mellea, Bjerkandera adusta, Fomitopsis pinicola, Ganoderma applanatum, Pholiota adiposa, Pleurotus ostreatus, Polyporus squamosus i Trametes hirsuta.