Mekteb-i Tıbbiye'nin Haydarpaşa'ya Nakli ve Açılışı (1903) - Resul Köse (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Osmanlı'da tabâbet, ilk birkaç yüzyılda tarihkitapları arasında sıkışıp kalmıştı. Medreselerde alınan tıp eğitimininteşkilatlı bir yapıya kavuşması Kanunî Sultan Süleyman döneminden itibarenmümkün olacaktır. Modern anlamda tıp teşkilatının tesisi ve tıp eğitimininbaşlangıcı ise II. Mahmud döneminde Mekteb-i Tıbbiye'nin kuruluşu ile birliktebaşlamıştır. Bu çalışmada Mekteb-i Tıbbiye'nin ilk tesisinden itibaren anahatlarıyla bahsedildikten sonra II. Abdülhamid döneminde Haydarpaşa'da inşaedilen yeni Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binasının inşası, Tıbbiye'nin burayanakli ve açılışı üzerinde durulmuştur.