Birleşik Arap Emirlikleri Sermayesinin Ekonomi Politiği: Yatırım ve Yardım - Abdüssamet Pulat (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışma petrol geliri sayesinde yüksek miktarda sermaye birikimine sahip olan BAE (Birleşik Arap Emirlikleri)’nin sermaye gücünün politik etkinliğini incelemektedir. Körfez bölgesinin ikinci büyük ekonomisine sahip olan BAE, özellikle 2000’li yıllardan itibaren hem kendi bölgesinde hem de uluslararası alanda artan bir görünürlüğe sahiptir. Bu durum Arap Ayaklanmaları’nın ardından Ortadoğu’da yaşanan bölgesel güç mücadelesinde daha açık bir şekilde görülmüştür. Emirliklerin artan bu görünürlüğünün bir diğer tarafı ise kendi bölgesindeki ülkelerin yanı sıra dünyanın birçok ülkesine gönderdiği yardımlar ve bu ülkelerde yaptığı yatırımlardır. Makale bu iki olgudan hareketle BAE’nin yaptığı bu yatırım ve yardımların dış politikada bir araç olarak nasıl kullanıldığını ve etkinliğini araştırmaktadır. Bu doğrultuda ilk olarak söz konusu ülkenin sermayesinin en yoğunlaştığı ülke olan ABD’deki yatırımları ve bu yatırımların politik yönü incelenmektedir. İkinci kısımda ise BAE sermayesinin hem yatırım hem de yardım olarak en çok aktığı bölge olan Ortadoğu’daki politik yönü Mısır, Ürdün ve Fas üzerinden ele alınmaktadır.