Espor dersi alan üniversite öğrencilerinin espora katılım motivasyonlarının incelenmesi - Muhammet Eyüp Uzuner (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmanın amacı espor dersi alan üniversite öğrencilerinin espora katılım motivasyonlarının incelenmesidir. Araştırmamız; temel felsefesi bakımından uygulamalı, amacı bakımından açıklayıcı, yöntemi bakımından nicel ve tarama, süresi bakımından kesitsel ve analiz birimi bakımından gruptan oluşmaktadır. Örneklem seçiminde amaçlı örnekleme tekniği kullanılmıştır. Çalışmaya 2022-2023 güz ve bahar döneminde Espor dersi alan 3 (6,1%) kadın, 46 (93,9%) erkek olmak üzere toplam 49 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Espor Katılım Motivasyonu Ölçeği ve 11 sorudan oluşan demografik bilgi formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 25 paket programında analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiksel hesaplamalar yapıldıktan sonra veriler normal dağılım göstermediği için bağımsız değişkenlerde 2 tane grup olan değişkenler için Mann-Whitney U Testi, 3 ve daha fazla grup olan değişkenler için Kruskall-Wallis H Testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Öğrencilerin espor katılım motivasyonu ölçeği puanlarının grup içi karşılaştırma sonuçlarına göre; aylık gelir düzeyi, tercih edilen oyun türü, baba eğitim düzeyi ve üniversitede espor dersi alarak esporla ilgili kritik kazanım elde etme inancı değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak üniversite öğrencilerinin espora katılım motivasyonlarının bazı değişkenlere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.