Panorama cywilizacji zrównoważonego rozwoju - Antoni Skowroński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Artykuł dotyczy koncepcji zrównoważonego rozwoju (sustainable development) osadzonej w kontekście zmian kulturowych i cywilizacyjnych. Można ją traktować jako alternatywę i nową panoramę, otwierającą perspektywiczne widoki na dalszy trwały i zrównoważony rozwój cywilizacyjny. Idea ta, jest globalną strategią rozwoju. Polega na włączeniu środowiska naturalnego do rozwoju społeczno-gospodarczego regionu, kraju czy w ujęciu globalnym całego świata. Zakłada trwałą poprawę jakości życia współczesnych i przyszłych pokoleń, co integralnie łączy się z poprawą stanu środowiska człowieka. Wskazuje też na potrzebę rozwoju duchowego człowieka i zamianę celów rozwojowych z materialnych na niematerialne. W tych ogólnych założeniach i celach, zrównoważony rozwój napotyka na wiele praktycznych i mentalnych problemów, które hamują, bądź wręcz uniemożliwiają efektywne wprowadzanie tej koncepcji w życie.