DR. FRANJO KRMPOTIĆ – ZNAČAJNO IME GRADA SENJA I HRVATSKE MEDICINE - Maja Šojat-Bikić (Senjski Zbornik)
Među značajne ličnosti koje su se rodile, školovale i mladenačke godine proživjele u gradu Senju nedvojbeno valja uvrstiti i primarijusa, docenta, dr. sc. Franju Krmpotića, specijalista ginekologije i porodništva, vrsnoga kliničara i pedagoga, čovjeka dojmljivih stručnih i znanstvenih postignuća, istinskog intelektualca širokih interesa i zadivljujuće memorije te nadasve domoljuba. Iako je većinu radnog vijeka proveo u Rijeci, do kraja života ostao je povezan s rodnim gradom i lokalnom zajednicom. Franjo Krmpotić rođen je u Senju 5. srpnja 1929. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Na Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisao se 1948. te diplomirao 1955. Kao liječnik pripravnik raspoređen je na rad u Općoj bolnici "Braća dr. Sobol" u Rijeci (1957. – 1958.). Potom dvije godine radi u Domu narodnog zdravlja Senj. Od 1964. do umirovljenja 1994. radi kao specijalist u Klinici za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice "Braća dr. Sobol" u Rijeci (danas Klinički bolnički centar Rijeka). Bio je dragovoljac Domovinskog rata u Općoj bolnici Gospić te je 1995. odlikovan Spomenicom Domovinskog rata. Kao dugogodišnji član Senjskoga muzejskog društva i Kluba maturanata senjske gimnazije dao je značajan doprinos u životu lokalne zajednice. Preminuo je 4. prosinca 2020. u Rijeci. Ovim se radom, utemeljenim ponajprije na istraživanju izvorne građe iz osobne arhive dr. Franje Krmpotića nastoji rekonstruirati njegov svrhovit i plodonosan život. U prilozima je dana bibliografija njegovih radova te popis sudjelovanja na kongresima i skupovima.