Гемостаз у судинах пуповини в недоношених і екстремально недоношених новонароджених - S.S. Leush; M.V. Protsyk (Український журнал Здоров'я жінки)
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку близько 10% дітей народжується передчасно. Кровоспинна система плода і новонародженого помітно відрізняється від такої в дорослих. Фізіологічні концентрації білків коагуляції поступово зростають під час вагітності та є очікувано нижчими в недоношених дітей порівняно з доношеними. Сьогодні відомо, що в новонароджених спостерігається синхронне зниження I-XII факторів зсідання (крім VIII), інгібіторів коагуляції - антитромбіну III, протеїну С і кофактора II гепарину. Тенденція до гіпокоагуляції більш виражена в недоношених новонароджених.