Kültürel Çoraklıkta İkililik: Batılı Gözler Altında - Cumhur Yılmaz Madran (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışma Joseph Conrad’ın BatılıGözler Altında eserinde Conrad’ın ikili anlatım yöntem denemelerini ideolojik ve kültürel ilişkilerin bir yansımasıolarak incelemeyi amaçlamaktadır. Romanın geçtiği yer ve sosyal çerçevesi sadece Rusya değil, aynızamanda İsviçre’nin Geneva kentidir. Romanın anlatıcısıkendisini Batıdünyasının bir ürünü olarak takdim eder ve ayrıca da Rus dünyasıiçin bir alternatif olarak görülebilmektedir. Roman ikili bir anlatım tarzısergilemektedir. Romanın kahramanıRazumov, Genova’da yaşayan ve romanıkendi bakışaçısıyla birinci ağızdan anlatan bir İngilizce öğretmeni olan anlatıcının çifti olarak görev yapmaktadır. Conrad’ın Doğulu gözlerin karşıtıolarak Batılıbir anlatıcıyıtartışmalıbir şekilde kullanmasıBatı’nın 20. yüzyıl politikasının belirgin bir özelliğidir. Algılanamaz bir dünyada insanoğlunun ikilemini ifade ederken, Conrad Batı’yıçorak kalmışbir yer olarak tartışmaktadır. Conrad’ın Batıkavramınıele alışbiçimi Batıkonusundaki politik düşüncelerini ifade edişbiçimi kadar karmaşıktır.