TOPLUMLARDA FİZİKSEL PARADAN DİJİTAL PARAYA GEÇİŞ: BİTCOİN ÖRNEĞİ - Bülent Çizmeci; İbrahim Hakan Göver (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, bilişim teknolojileriyle yeniden şekillenen günümüz toplumlarında yeni bir mübadele, yatırım ve ödeme aracı olarak Bitcoin’in durumunu, işlevini ve geleceğini ekonomik ve sosyal açılardan irdelemektir. Çalışmada öncelikle mübadele, para ve ekonomi kavramları tarihi süreci içinde ele alınmış, daha sonra Bitcoin hakkında ayrıntılı bilgilere yer verilerek konu tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler çerçevesinde ele alınmıştır. Kullanıcı yo-rumları ve elde edilen bilgilere göre piyasada sanal para, dijital para, elektronik para ya da kripto para olarak adlandırılan çok sayıda para olmasına rağmen işlem hacmi ve dolar karşısındaki değeri bakımından Bitcoin ilk sırada gelmektedir. Bununla birlikte, Bitcoin daha çok paranın yatırım aracı olma işlevini karşılamaktadır. Bu çalışmanın, Bitcoin özelinde bilişim teknolojileri-nin toplumlarda klasik para anlayışını nasıl değiştirdiğini göstermesi bakımından kuramsal katkı sağlayacağı düşünülmektedir.