Michael Frayn’n Here Adlı Oyununda İlişkinin Dili - Dilek Zerenler (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Dil, kendimizi ve dünyayıalgılamamızda ve ifade etmemizde önemli bir araçtır. Bir tiyatro metninde de dil karakterlerin iç dünyasınıyansıtan, birbirleriyle ilişkileri hakkında ipuçlarıveren önemli bir unsurdur. Çağdaş İngiliz oyun yazarlarından Michael Frayn’ın kaleme aldığı Here Burada adlıoyunda da dilin zannedildiği gibi her zaman iletişim sağlamadığı, kimi durumlarda kişilerin doğru kelimeyi bulamadığınıgösterilir. Oyunda Cath ve Phil henüz birbirlerini tam anlamıyla tanımadıklarıve evliliklerinde yeni olduklarıiçin birçok iletişim kazasına maruz kalırlar. Her ikisi de hem hayatıhem de ilişkilerini sorgularken birbirlerini kırmadan, incitmeden ilişkiyi yürütmeye çalışırlar. Bu durum kimi zaman bitmeyen cümlelerle, yanlışanlamalarla, kimi zaman da ardıardına sorulan sorularla ifade edilir. Kadın ve erkeğin dili farklıkullanmalarıda sağlıklıbir iletişim kurulmasınıengeller. Bu çalışmada, boşbir daireye yerleşmeye çalışan Cath ve Phil çiftinin kendi dillerini oluşturma çabaları, bu süreçte birbirlerini tanıma ve evliliklerindeki rollerini bulma serüvenleri dilin kullanımıdikkate alınarak incelenmiştir. Oyun yazarının dil aracılığıyla karakterlerin kişiliklerini, çatışmalarınıyansıtması, dekor, zaman, yardımcıkarakterler gibi unsurların oyun kurgusunun oluşmasındaki rolü de ele alınmıştır.