Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği - Gülcan Buğdaylı; Çağdaş Erkan Akyürek (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi)

(untitled)
Amaç: Bu araştırma Ankara’nın yatak ve hizmet kapasitesi bakımından en büyük üniversite hastanelerinden birinde görev yapan hemşirelerin kurumda uygulanan hizmet içi eğitim faaliyetlerine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma örneklemini kurumda çalışan 592 hemşireden, araştırmanın yapıldığı tarihler arasında izinli olmayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 326 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Serbest ve Ulupınar Alıcı tarafından 2010 yılında kullanılan, ilk bölümünde katılımcıların tanımlayıcı özelliklerinin, ikinci bölümünde hizmet içi eğitimlere katılım durumlarının ve son bölümünde de kurum içerisinde yürütülen hizmet içi eğitim faaliyetlerine yönelik değerlendirmelerinin irdelendiği bir anket tercih edilmiştir. Toplanan veriler SPSS Statistical Package for the Social Sciences 17.0 paket programı ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda, hemşirelerin %47,8’inin gece ve gündüz değişim şeklinde çalıştığı, %69,0’ının mesleği isteyerek seçtiği saptanmıştır. Son bir yılda yapılan eğitimlerden 4 ve üzerine katılanların sayısı %13,2 dir. Hemşirelerin %93,9’u hizmet içi eğitimin gerekli olduğunu belirtmiştir. görüş olarak yalnızca bu mu soruldu? Sonuçlara bir kaş tane daha bilgi eklenmeli Sonuç: Hizmet içi eğitim saatlerinin hemşirelerin çalışma saatlerine göre belirlenmesi ve eğitim sürelerinin ek çalışma saati olarak görülmesi önerilebilir