Загальний зміст та основні положення концепції обґрунтування складу військ (сил), необхідного для виконання визначених завдань, за критерієм “достатності спроможностейˮ - Дідіченко В.П. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті розглянуті загальний зміст та основні положення концепції обґрунтування складу військ (сил), необхідного для виконання визначених завдань, за критерієм “достатності спроможностейˮ. Прове-дений аналіз існуючих методів та підходів до визначення необхідного складу сил та засобів військ (сил) за-свідчив, що в них поки що не знайшли свого остаточного оформлення теоретичні положення щодо обґрун-тування складу військ (сил), необхідного для виконання визначених завдань, на основі аналізу їх спроможно-стей та вибору критерію оцінки цих спроможностей. Це зумовлює необхідність розроблення концептуаль-них основ визначення та обґрунтування критерію оцінки спроможностей складу військ (сил), необхідного для виконання визначених завдань. Стрижнем концептуальних основ є розроблювана концепція, в якій ви-значаються: мета обґрунтування складу військ (сил); завдання, які мають бути вирішені для досягнення мети;, умови та обмеження досягнення мети та вирішення завдань; принципи, яких необхідно дотримува-тися; порядок виконання завдань, головним з яких є визначення критерію оцінювання необхідних спромож-ностей складу військ (сил). Зважаючи на те, що достатність необхідних спроможностей організаційної одиниці (елемента) або сукупності сил і засобів складу військ (сил) є визначальною умовою ефективного виконання визначених завдань, за критерій оцінювання необхідних спроможностей складу військ (сил) за-пропоновано прийняти показник “достатності спроможностейˮ. Реалізація положень концепції дозво-лить розробити методичний апарат, в якому будуть реалізовані методи кількісного оцінювання достатно-сті та нестачі (дефіциту) спроможностей, визначення способів компенсації спроможностей, нестача яких є критичною для виконання завдань, що можуть бути покладені на ЗС та визначення складу військ (сил), який має необхідні спроможності для виконання визначених завдань, з урахуванням коефіцієнта до-статності спроможностей та обраного способу компенсації спроможностей, нестача яких є критичною.