İç Denetimin Etkinliğini Arttırmada Yeminli Mali Müşavirlerin Rolü - Fehmi Karasioğlu; Derya Öztemiz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İç denetim, işletmelerin faaliyetlerinin verimliliği ve etkinliğini değerlendirerek yönetime doğru ve güvenilir iç kontrol sisteminin nasıl olması gerektiğini önerir. Türk Ticaret Kanuna göre denetim sadece uzman meslek mensupları tarafından yapılabilir ve denetimi yapacak ve denetçi olarak belirlenecek kişilerin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıması zorunludur. Bu çalışmanın amacı iç denetimin etkinliğini arttırmada yeminli mali müşavirlerin rolünü belirlemektir. İç denetim de kimlerin rol oynadığı ve yeminli mali müşavirin bu rolde nerede olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma için gerekli olan veriler anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Kuramsal model kullanılarak yedi adet hipotez geliştirerek bunları tanımlayıcı istatistik yöntemleri ile yorumlanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Gruplar arasındaki verilerin karşılaştırılması için Tek yönlü One way Anova ve t-testleri yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki için korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır