PRIVREDE ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA ‒ MESTO I ULOGA SRBIJE - Stevan Rapaić (Srpska Politička Misao)
Rad analizira stanje i strukturu privreda zemalja Zapadnog Balkana, njihove ekonomske karakteristike, kao i njihov međusobni uticaj, koji je prvenstveno izražen kroz spoljnotrgovinski aspekt i delovanje unutar sporazuma CEFTA 2006. Prikazujući osnovne makroekonomske indikatore, kao i strukturu izvoza i uvoza Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, odnosno njihove najznačajnije spoljnotrgovinske partnere, autor daje uporednu analizu stanja privreda država Zapadnog Balkana i obrazlaže dominantnu ulogu Srbije u ovom regionu. I pored činjenice da sve posmatrane države najviše trguju sa EU, Srbija se izdvaja kao njihov drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner. Autor otkriva mesto i ulogu Srbije u privredi Zapadnog Balkana, dokazujući njenu lidersku poziciju u regionalnoj trgovini. Kao najveća privreda regiona i najveće tržište Zapadnog Balkana, Srbija je trgovinski dominantna u okviru sporazuma CEFTA 2006, a osim toga izdvaja se i kao neprikosnovena u privlačenju stranih direktnih investicija. Autor u radu obrazlaže i osnovne nedostatke srpske privrede, ali i odgovara na pitanje zašto i pored priliva stranih direktnih investicija od preko 22 milijarde evra, samo u prethodnih deset godina, Srbija nije uspela da ostvari značajan privredni rast.