Polifoniczne „Kino nieme” - Magdalena Kempna-Pieniążek (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja pierwszego tomu Historii kina pod redakcją Tadeusza Lubelskiego, Iwony Sowińskiej i Rafała Syski. Autorka artykułu koncentruje się na trzech aspektach publikacji: omawia jej walory jako wydawnictwa o celach dydaktycznych, analizuje zawartą w niej propozycję określonego spojrzenia na historię filmu i przedstawia ją jako projekt, w którym historia (kina) spotyka się z filozofią. Analiza wszystkich tych wątków prowadzi autorkę do stwierdzenia, że Kino nieme to dzieło nie tylko porządkujące wiedzę historycznofilmową, ale i stanowiące źródło nowych odczytań filmowej klasyki, rewidujących utrwalane przez dziesięciolecia mity i stereotypy, a równocześnie otwierających nowe pola do dyskusji.