Розвиток деонтологічних засад професійної діяльності учасників судового процесу в умовах діджиталізації судочинства - N. V. Stetsiuk; V. M. Parasiuk; I. V. Zdrenyk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Дослідження присвячене аналізу впливу діджиталізації судочинства на розвиток деонтологічних засад професійної діяльності учасників судового процесу. У сучасних умовах цифрові технології стають невід’ємною частиною правової системи, змінюючи традиційні методи роботи суддів, адвокатів, слідчих та інших фахівців. Впровадження електронних систем управління справами, онлайн-конференцій та цифрових комунікаційних інструментів сприяє підвищенню ефективності та доступності судових послуг, скороченню часу розгляду справ та зменшенню ризиків корупції. Проте, цей процес супроводжується викликами, такими як забезпечення кібербезпеки, захист персональних даних та необхідність рівного доступу до цифрових ресурсів для всіх учасників процесу. Діджиталізація також впливає на етичні норми та професійну відповідальність учасників судового процесу. Підвищення прозорості судових процесів вимагає від фахівців дотримання принципів чесності та відкритості, а також забезпечення конфіденційності інформації. Використання електронних засобів комунікації накладає вимогу підтримання високих стандартів етики у віртуальному просторі, що включає уникнення конфліктів інтересів та забезпечення справедливості у взаємодії між сторонами процесу. Одним із ключових аспектів дослідження є необхідність постійного професійного навчання та адаптації до швидких технологічних змін. Учасники судового процесу повинні освоювати нові цифрові інструменти, розуміти їхні можливості та ризики, що сприяє розвитку етичної свідомості та професійної компетентності. Це забезпечує високу якість судових рішень та підвищує довіру громадськості до судової системи. Висновки дослідження підкреслюють, що діджиталізація судочинства є каталізатором для розвитку деонтологічних засад професійної діяльності, сприяючи створенню більш прозорої, справедливої та надійної судової системи. Інтеграція цифрових технологій не лише підвищує ефективність судових процесів, але й формує нові етичні стандарти, які є фундаментом для сучасної правової практики.