ЛАТЕНТНІ ВПЛИВИ КІБЕРЗЛОЧИНІВ, КОРУПЦІЇ ТА ОПЕРАЦІЙ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ НА ДІЯЛЬНІСТЬ СУБ’ЄКТІВ ЕКОНОМІКИ: АНАЛІЗ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ - Ганна Яровенко (Економіка та суспільство)
У статті проаналізовано латентні впливи незаконних практик - кіберзлочинів, корупції та операцій тіньового сектору - на діяльність суб’єктів економіки. Використовуючи дані бази Scopus та програмний додаток VOSviewer, виявлено п'ять кластерів ключових слів, які ідентифікують теоретичні напрями досліджень. Червоний кластер акцентує увагу на кіберзлочинах, штучному інтелекті та мережевій безпеці, підкреслюючи роль сучасних технологій у захисті бізнесу. Зелений охоплює тіньову економіку, висвітлюючи її вплив на економічний розвиток. Синя група зосереджується на прозорості, боротьбі з корупцією та якості управління. Жовтий і бузковий кластери розглядають етику, гендерні аспекти, цифровізацію та вплив пандемії. Аналіз практики показав реальні наслідки кібератак (Colonial Pipeline, Garmin, Maersk), корупційних скандалів (Petrobras, Siemens, Odebrecht) та криз, спричинених тіньовою економікою (HSBC, Volkswagen). Окреслено наслідки незаконних практик для України: кібератаки на державні й приватні установи демонструють уразливість цифрової інфраструктури; корупційні схеми, як-от ухиляння від мобілізації, підривають довіру до держави; тіньова економіка створює виклики для бізнесу, вимагаючи нових стратегій та регуляції. Результати аналізу теорії та практики підкреслюють актуальність боротьби з цими явищами для формування стійкого бізнес-середовища в країні.