Amerika Birleşik Devletleri’nde Cihadi Selefilik: Ahmet Musa Cibril’in Düşünce Dünyası ve Küresel Cihad Söylemi - Ramazan Akkır (İslami İlimler Dergisi)
Bu çalışma, Filistin asıllı Amerikalı Selefi vaiz Ahmet Musa Cibril’in düşünceleri ve cihada yaklaşımı çerçevesinde ABD'deki Cihadi Selefiliğin oluşumunu ele almaktadır. Selefilik, 1980'lerden itibaren hem İslam dünyasında hem Batı’da akademik tartışmaların merkezinde yer almıştır. ABD, cihadi selefiliğin tarihinde ayrıcalıklı bir konuma sahip olmuştur. Ancak ABD’de faaliyet gösteren cihadi selefi vaizlerin ideolojik oluşumları, derinlemesine incelenmemiş, detaylı bir biçimde araştırılmamıştır. Cibril’in ideolojisini ele alan detaylı bir çalışma da henüz ortaya çıkmış değildir. Bu çalışma, Cibril’in düşünsel hayatını, konuşmalarını, yazılarını ve bazı videolarını inceleyip yorumlayarak onun küresel cihad yaklaşımına ve cihad söyleminin oluşum sürecine ışık tutmayı ve bu alandaki boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD'nin İslam dünyasındaki politikaları, Cihadi Selefi grupların meşruiyetini artırmış ve küresel cihad söylemine katkı sağlamıştır. Çalışma, Cibril’in ideolojik gelişimini ve küresel cihad yaklaşımını incelemekte, Suudi Sahve alimlerinin ve El-Kaide'ye yakın Selefi düşünürlerin Cibril üzerindeki etkilerini analiz etmektedir. Wiktorowicz'in Selefiliği pürist, politicos ve cihatçı olarak üç kategoriye ayıran tasnifi doğrultusunda Cibril'in cihad anlayışı yorumlanmıştır. Çalışmanın temel varsayımı, Suudi Selefiliğindeki radikalleşmenin, İslam dünyasındaki siyasi krizlerin ve ABD’nin politikalarının, Cibril’in Cihadi Selefiliğini şekillendirdiğidir. Bu analiz, doküman ve söylem analizine dayanarak yapılmış ve bu alandaki literatür eksikliğini gidermeyi hedeflemektedir.