Prispevek k poznavanju favne kačjih pastirjev (Insecta, Odonata) Vipavske doline (zahodna Slovenija) - Matjaž Bedjanič; Alja Pirnat (Natura Sloveniae)
Podan je seznam 32 vrst kačjih pastirjev, zabeleženih na 27 najdiščih med letoma 1994 in 2000. Tri vrste, rdeči voščenec Ceriagrion tenellum (de Villers), modroriti spremljevalec Anax parthenope (Sélys) in črni ploščec Libellula fulva Müller, so nove za obravnavano območje. Na kratko so predstavljene tudi najdbe koščičnega škratca Coenagrion ornatum (Sélys), prodnega paškratca Cercion lindenii (Sélys), velikega studenčarja Cordulegaster heros Theischinger, pegastega lesketnika Somatochlora flavomaculata (Vander Linden) in malega modrača Orthetrum c. coerulescens (Fabricius), ki zaslužijo pozornost z zoogeografskega ali naravovarstvega stališča. Za Vipavsko dolino s širšo okolico je sestavljen seznam 44 doslej zabeleženih vrst kačjih pastirjev, predstavljena pa je tudi odonatološka bibliografija za to območje.