YOKSULLUKLA MÜCADELEDE İŞKUR’UN ETKİNLİĞİ VE İSTİHDAMA ETKİSİ - Mesut Kayaer; Salih Çiftçi (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada, Türkiye’de yoksullukla mücadelede Türkiye İş Kurumu’nun istihdama yönelik yapmış olduğu faaliyetler incelenmiştir. Kurum, yoksulluğun azaltılması amacıyla kişileri istihdam etmek için çeşitli konularda meslek edindirme kursları düzenlemektedir. Kurum tarafından düzenlenen kurslarda, belediyeler genellikle etkin rol oynamaktadır. Çünkü pek çok kurs belediyelerin bünyesinde gerçekleşmektedir. Çalışmada kurum tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarının son yirmi yıl içerisinde ki istihdam verileri incelenmiştir. Kurum tarafından istihdama yönelik verilerin açıklandığı en son yıl olan 2021 ile 2000 yılı istihdam oranları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Son yirmi yıllık süreçte, mesleklere yönelik açılan kurs programları hemen hemen aynı olmakla birlikte, istihdam edilmede kamu ve özel sektörün etkinliğinde önemli değişimler bulunmaktadır.