Ocaleni z Holocaustu. Studium z poetyki filmu dokumentalnego - Marek Hendrykowski (Kwartalnik Filmowy)
Tekst Marka Hendrykowskiego to zwięzły i jasny przewodnik przeznaczony dla tych, którzy dopiero poznają problematykę funkcjonowania Holocaustu jako tematu kina dokumentalnego. Autor przedstawia analizę siedmiu wyjątkowych dzieł zrealizowanych w latach 1993-2008, koncentrując się przede wszystkim na ich zróżnicowaniu pod względem użytej poetyki. Hendrykowski gromadzi i zestawia przykłady z dokumentalnej produkcji filmowej tego czasu, by ukazać strukturę przekazu ujawniającą się w narracji, w konkretnych ujęciach i figurach stylistycznych, w sposobie wykorzystania światła, w kadrowaniu i montażu, a także w kolektywnych odczuciach i emocjach generowanych przez owe filmy. Autor bada podstawowe różnice i fundamentalne sprzeczności istniejące między dwoma sposobami myślenia o manipulacji w języku ruchomych obrazów. Różnice te z kolei decydują o użyciu (bądź nad-użyciu) różnego rodzaju środków stylistycznych, wzorów kompozycyjnych i figur narracyjnych w tego rodzaju dokumentach i w kinie w ogóle. Tekst Marka Hendrykowskiego ma na celu rewizję metodologiczną tego rodzaju istotnych treści.