СИТУАЦІЙНА МОДЕЛЬ МЕДИЧНОГО БІЗНЕС-ПРОЦЕСУ - Kostiantyn Petrov; Taras Chalyi (Вісник Національного технічного університету "ХПÌ": Системний аналіз, управління та інформаційні технології)
Предметом дослідження є медичні бізнес-процеси. Мета роботи полягає у розробці ситуаційного підходу до моделювання узагальненого медичного бізнес-процесу. Досягнення мети дає можливість забезпечити заданий рівень медичних послуг при наявних ресурсних обмеженнях медичного бізнес-процесу. Для досягнення мети вирішуються такі задачі: структуризація медичних бізнес-процесів з урахуванням відмінностей лікування в клініці, догляду, та повного процесу лікування пацієнтів; розробка ситуаційної моделі медичного бізнес-процесу. Виконано структуризацію медичних бізнес-процесів. Показано, що такі процеси складаються із клінічного шляху, шляху догляду та шляху лікування захворювання. Клінічний шлях реалізується в межах одного медичного закладу. Шлях догляду визначає комплексний опис послідовності догляду та лікування. Повний шлях лікування захворювання інтегрує різні заклади охорони здоров'я. Шлях лікування включає клінічний шлях та шлях догляду в якості підпроцесів. Запропоновано ситуаційну модель узагальненого медичного бізнес-процесу, що складається із послідовності ситуацій. Кожна ситуація передбачає вибір з урахуванням ресурсних, фінансових та темпоральних обмежень, та подальше виконання послідовності дій медичного бізнес-процесу. Модель, у відповідності до представленої структуризації медичних бізнес-процесів, на верхньому рівні представлення містить фази первинної медичної допомоги, амбулаторного лікування, клінічного шляху та виписки й реабілітації. Модель створює умови для вибору індивідуалізованого процесу лікування з урахуванням потреб пацієнта та темпоральних і ресурсних обмежень. Типова послідовність дій медичного бізнес-процесу визначається на рівні множини ситуацій, а вибір альтернатив здійснюється в межах ситуації. Послідовність ситуацій задає загальний стандарт догляду або лікування, а індивідуалізація виконується в рамках окремих ситуацій з урахуванням потреб пацієнта та фінансових обмежень.