RİCARDO'NUN KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜKLER TEORİSİ: TÜRKİYE, KOLOMBİYA VE GÜNEY KORE ÜÇLÜSÜNÜN SEKTÖREL BAZDA UYGULAMALI BİR ANALİZİ - RICARDO'S COMPARATIVE ADVANTAGES THEORY: AN APPLIED ANALYSIS ON THE SECTORAL BASIS IN THE TRIPARTITE OF TURKEY, COLOMBIA AND SOUTH KOREA - Hüseyin Topuz; Artuğ Coşkun (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, Kore, Türkiye ve Kolombiya'dan oluşan 3ülkenin tarım, sanayi ve hizmet sektörlerini basitleştirilmiş 3*3 modeliyleanaliz ederek, Ricardo'nın Karşılaştırmalı Üstünlükler Modeli'nin gerçekhayatta nasıl çalıştığını göstermektir. Bu amaçla konunun daha iyi anlaşılmasıiçin ilk olarak model hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Adam Smith'inMutlak Üstünlük ve Ricardo'nun Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisinden genişçebahsedilmiştir. Sonraki adımda ise Türkiye, Kolombiya ve Güney Kore ülkelerinin2009-2015 yılları arasındaki işgücü ve ihracat verileri incelenerek, gereklihesaplamalarla tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin karşılaştırmalı üstünlükverilerine ulaşılması hedeflendi. Son bölümde Ricardo'nun KarşılaştırmalıÜstünlükler Teorisi'nin bu açılımda genel bir eleştirisi yapılarak, sonuçbölümüyle çalışma tamamlanmıştır.