Koncepcja usieciowienia jako etyczny klucz interpretacyjny zasady zrównoważonego rozwoju - Łukasz Marczak (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Celem opracowania jest przedstawienie wypracowanej na gruncie chrześcijańskiej etyki społecznej koncepcji usieciowienia (Retinität), która stała się kluczem interpretacyjnym zasady zrównoważonego rozwoju. Artykuł prezentuje usieciowienie w ujęciu monachijskiego etyka społecznego Markusa Vogta uznającego tę koncepcję w chrześcijańskiej etyce społecznej za fundamentalną strategię działania na rzecz ochrony środowiska przyrodniczego. Koncepcja Retinität stała się jednym z uwarunkowań zasady zrównoważonego rozwoju wyłonionej na gruncie katolickiej nauki społecznej w wyniku analizy systemu zasad etyczno-społecznych sformułowanego przez przedstawiciela Lubelskiej Szkoły Katolickiej Nauki Społecznej Władysława Piwowarskiego.