Kur’an’ın Anlaşılmasına Adanmış Bir Ömür PROF. DR. HÜSEYİN ATAY (1930-2023) - Ahmet Akbulut (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Prof. Dr. Hüseyin Atay’ın, “Ben: Akıl ve Kur’an Işığında 1400 Yıllık Süreçte İslam’ın Evreni” adlı son kitabını temel alarak onun din alanındaki görüşlerinden bazılarını gündeme taşımanın yararlı olacağı kanısındayım. Hocamın 3 Nisan 2019 da imzalı olarak bana verdiği kitabının okumasını 12 Mayıs 2019’da kendime özgü yöntemle bitirdim. Prof. Dr. Hasan Onat Hocadan da acilen söz konusu kitabı okumasını istedim. İki ay içinde Onat Hoca da okudu. Biz kitabı hocayla tartışmak için uygun zaman ararken, Atay Hoca hastalandı. 26 Eylül 2020’de Hasan Onat Hoca vefat etti. 31 Ağustos 2023’de de Hüseyin Atay Hoca da vefat etti. Her iki hocamıza Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun. Bu değerlendirmelerimi her iki hocamızla yapamamış olmanın üzüntüsü içindeyim. Ben de Atay Hoca’nın yazdığı son kitabında açıkladığı ve önemli bulduğum bazı görüşleri hakkındaki değerlendirmelerimi okuyucularımla da paylaşmak istiyorum.