TÜRKİYE’DE EKONOMİK BÜYÜME VE EKOLOJİK AYAK İZİ ARASINDA NEDENSELLİK İLİŞKİSİNİN ANALİZİ: DALGACIK YÖNTEMİ YAKLAŞIMI - Dilek Alma Savaş; Veysel Erat; Yunus Savaş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Çevre kirliliği ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin yanı sıra literatürde ekolojik ayak izi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki de son zamanlarda yoğun ilgi gören bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı Türkiye’de 1961-2018 yılları arasında ekonomik büyüme ile ekolojik ayak izi arasındaki ilişkiyi, Granger nedensellik analizi kullanarak incelemektir. Bu analiz için, ekonomik büyüme ve ekolojik ayak izinin orijinal verilerinin yanı sıra, Azami Çakışan Kesikli Dalgacık Dönüşümü (MODWT) yöntemi ile frekanslara ayrıştırılan verilerin kısa, orta ve uzun dönem bileşenleri yeniden yapılandırılmıştır. Analiz sonuçları, orijinal verilere dayanarak iki serinin arasında nedensellik olmadığını göstermektedir. Ancak, kısa dönem Granger nedensellik sonuçları, orijinal serilerden elde edilen sonuçlarla çelişmekte ve karşılıklı nedensellik ilişkisi olduğunu göstermektedir. Nedensellik ilişkisi; orta dönemde kaybolurken, uzun dönemde ekonomik büyümeden ekolojik ayak izine doğru tek yönlüdür.