Deniz Müzesi Komutanlığı’ndaki Mezar Taşları - Muhammed Emin Doğan; Burak Muhammet Gökler (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Türk-İslam sanatının önemli yansımalarından birisi olan mezar taşları, kültürel mirasın birer parçası niteliğinde olup formlarıyla, metin içerikleriyle, süslemeleriyle ve serpuşlarıyla ait oldukları dönemleri hakkında bilgiler vermektedir. Elde edilen her bir bilgi o dönemin mezar geleneğini, kültürünü, içerisinde bulunduğu üslubunu, yazı karakterini ve etkileşimini ortaya koymaktadır. Bu hususta çalışmaya konu olan ve bugün İstanbul Deniz Müzesi Komutanlığında sergilenen 16 mezar şahidesi değerlendirmeye alınmıştır. Öncelikle, II. Abdulhamid zamanında 1897’de kurulan ve Anadolu’nun en önemli Deniz Müzesi olan müzenin tarihçesiyle ilgili kısa bir bilgi verildikten sonra müze envanterindeki şahideler incelenmiştir. Şahidelerden 12 tanesinin yeniçeriye ait olduğu, taşların börk, dardağan ve serdengeçti serpuşuyla tamamlandığı görülmüştür. Ayrıca yeniçerilerin ait oldukları bölüklerin remizleri de tespit edilmiştir. Diğer 4 şahideden birisi Has Oda veya Enderun’dan olanların kullandığı zerrin külahına sahipken, üç tanesinde bir başlık söz konusu değildir. Son bölümde ise şahidelerin ve üzerindeki remizelerin değerlendirilmesi yapılarak Anadolu’daki benzer örneklerle karşılaştırılıp mezar taşları içerisindeki yeri ortaya konulmaya çalışılmıştır.