Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Finansal Performanslarının Bulanık AHP ve VIKOR Yöntemi ile Analizi - Engin Karakış; Ziya Gökalp Göktolga (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmada bireyselemeklilik şirketlerinin finansal performansları çok kriterli karar vermeyöntemlerinden Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci(AHP) ve Vise Kriterijumska Optimizacija I KompromisnoResenje(VIKOR) yöntemleri iledeğerlendirilmiştir. Bu amaçla sektördefaaliyet gösteren firmaların 2014-2016 yılları arasındaki finansal tabloverileri kullanılarak finansal performans analizi gerçekleştirilmiştir. BulanıkAnalitik Hiyerarşi Prosesi yöntemi ile kriter olarak kullanılan finansaloranların önem dereceleri tesbit edilmiş, daha sonra VIKOR yöntemi ilefirmaların performanslarına yönelik finansal analiz ve değerlendirme yapılmıştır.Kriterlerin önem derecelerinin tesbitinde Bulanık AHPyöntemi kullanılmıştır. Bulanık AHP yönteminin uygulanmasında Liou ve Wang’ıntoplam integral yöntemine göre sıralama yapılmış ve sonuçlardeğerlendirilmiştir.Bulanık AHP yönteminin, bulanıklık içerendurumlarda ve bulanık veriler ile analiz yapılırken seçim, sıralama vedeğerlendirme problemlerinde diğer yöntemlerle bütünleşik olarak kullanılabileceğideğerlendirilmiştir.